Facebook

Amfiteatr Parku Strzeleckiego w Nowym Sączu

Z:A 86

Czasy świetności sądeckiego Parku Strzeleckiego powróciły. Do użytku mieszkańców miasta oddano dziesięciohektarowy teren z placami zabaw, sztucznym jeziorem, boiskiem wielofunkcyjnym, tężnią solankową, fontannami i amfiteatrem zaprojektowanym przez Laboratorium Architektury, do budowy którego wykorzystano okna, drzwi, witryny, fasady i bramę garażową marki WIŚNIOWSKI.

NOWE ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Przez lata koncerty w parku przy ulicy Ogrodowej odbywały się na otwartej przestrzeni w zaniedbanej muszli koncertowej, gdzie powodzenie eventu uzależnione było od dobrej pogody. Na zlecenie miasta Nowy Sącz projektanci Laboratorium Architektury podjęli się odnowy obiektu według nowych założeń projektowych. Jedną z podstawowych wytycznych inwestora było pełne zadaszenie sceny i widowni.

Z SZACUNKU DLA KRAJOBRAZU

Autorom projektu zależało na możliwie najmniejszej ingerencji w krajobraz parku. Z myślą o ochronie zadrzewionego obszaru do budowy nowego obiektu wykorzystany został teren po wyburzonym amfiteatrze, który kształtem przypominał trapez. To zadecydowało o ostatecznej formie samej sceny, a nową widownię podzielono na sektory mieszczące 3500 osób. Wewnątrz obiektu, obok sceny i widowni, swoje miejsce znalazło zaplecze magazynowo-techniczne, w tym kantyna oraz garderoby dla artystów.

WYMAGAJĄCA KONSTRUKCJA

Bliskość rzeki Dunajec wymagała od projektantów rozwiązań konstrukcyjnych dla gruntów o słabej nośności – a więc posadowienia budynku na palach. Do zadaszenia widowni wykorzystano konstrukcję złożoną z dźwigarów o zmiennej geometrii bez podpór średnich. Powłokę membranową rozpięto w taki sposób, by zapobiec zaleganiu śniegu w okresie zimowym. Amfiteatr Parku Strzeleckiego w Nowym Sączu uzupełniono stolarką otworową marki WIŚNIOWSKI.
 

Fasada aluminiowa zewnętrzna w systemie MB-SR50N z drzwiami w systemie MB86 SI, fot. WIŚNIOWSKI (x 3)


PRODUKTY OTWARTE NA TWÓRCZOŚĆ

Zamontowane w Amfiteatrze Parku Strzeleckiego produkty marki WIŚNIOWSKI są wyjątkowo stabilne i odporne na odkształcenia. Aluminium, wykorzystywane w produkcji okien, drzwi czy fasad, ze względu na swoją lekkość i plastyczność oferuje niemal nieograniczone możliwości personalizacji. To bardzo ważna cecha, zwłaszcza w obiektach takich jak amfiteatr, które ze względu na działalność artystyczną już z definicji powinny charakteryzować się twórczą formą. 
 

Okna aluminiowe zewnętrzne w systemie MB86 SI, fot. WIŚNIOWSKI (x 2)

 

W projekcie amfiteatru przy ulicy Ogrodowej oprócz aluminiowych drzwi, okien i fasad marki WIŚNIOWSKI wykorzystano ponad 40 sztuk drzwi stalowych ECO. Funkcjonalne i designerskie drzwi ze stali ocynkowanej to najlepszy model dla przestrzeni użyteczności publicznej. Skrzydło wypełnia styropian, który izoluje termicznie i pochłania część dźwięków, gwarantując komfort akustyczny. Drzwi stalowo-płaszczowe, z pełnym lub przeszklonym skrzydłem, w połączeniu z solidną stalową ościeżnicą, wykonaną z kształtowników profilowanych, to konstrukcja gwarantująca niezawodną pracę na lata.
 

Drzwi aluminiowe zewnętrzne MB70HI, fot. WIŚNIOWSKI

Stolarka aluminiowa MB78EI z drzwiami w systemie MB45 OFFICE (witryny z drzwiami), fot. WIŚNIOWSKI

Drzwi stalowe płaszczowe ECO, fot. WIŚNIOWSKI

 

W obiekcie zainstalowano również bramę segmentową MakroPro w kolorze RAL 7040. To wytrzymały produkt gwarantujący 25 000 cykli „otwarcie-zamknięcie”. Unikalne rozwiązania technologiczne zastosowane w bramie MakroPro zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa, bardzo dobre parametry termiczne, trwałość konstrukcji oraz łatwość serwisowania.
 

Makro Pro, RAL 7040, fot. WIŚNIOWSKI


PRZESTRZEŃ ROZRYWKI BEZ WZGLĘDU NA POGODĘ

Pełnowymiarowa przestrzeń Parku Strzeleckiego w Nowym Sączu żyje dzisiaj własnym życiem, proponując Sądeczanom w każdym wieku szereg sposobów na aktywny wypoczynek. We współczesnej formie amfiteatru z tygodnia na tydzień odbywają się wydarzenia łączące we wspólnej zabawie tysiące widzów. Zadaszony obiekt, wyposażony w jakościową stolarkę marki WIŚNIOWSKI, gwarantuje rozrywkę bez względu na pogodę. Ta niezależność zapewnia spokój zarówno organizatorom, twórcom, jak i publiczności, która podkreśla dobrą energię imprez organizowanych pod dachem sądeckiego amfiteatru. 


WAŻNE INFORMACJE

Lokalizacja: POLSKA, NOWY SĄCZ

Zespół projektowy: LABORATORIUM ARCHITEKTURY

Autorzy: ANNA MAŁEK, TOMASZ BŁAŻYCA, BARTOSZ GARCZARZYK, PAWEŁ MARYŃCZUK

Konstrukcja: ADAM ŁOJ, MICHAŁ WACH

Stolarka otworowa: FIRMA WIŚNIOWSKI

Konstrukcja zadaszenia membranowego: ABASTRAN

Konstrukcja z drewna klejonego: NORDWOOD

Instalacje sanitarne: PRACOWNIA PROJEKTOWA M2O

Instalacje elektryczne: PRACOWNIA PROJEKTOWA PAWLAK

Generalny wykonawca: ERBET

Inwestor: MIASTO NOWY SĄCZ

Powierzchnia zabudowy: 3657,7 M2

Powierzchnia użytkowa: 3580 M2

 

Warto przeczytać