Facebook

Aluminium w polskiej architekturze. Biurowce na miarę przyszłości

Z:A 77

Czym jest architektura przyszłości? Reynaers Aluminium skrupulatnie odpowiada na to pytanie. Wyprzedza trendy i oferuje systemy wykorzystywane w produkcji okien i drzwi, charakteryzujące się nowoczesnym designem, niezawodnością oraz ekologicznym podejściem. Najbardziej innowacyjne projekty potrzebują indywidualnie dostosowanych rozwiązań. Eksperci Reynaers Aluminium doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego oferują wsparcie techniczne na każdym etapie projektowania. Architekci mają także do dyspozycji pokój wirtualnej rzeczywistości AVALON, który umożliwia weryfikację zastosowań i bieżące wprowadzanie zmian w trakcie podróży online po projekcie. Pozwala ona doświadczyć wizyty w budynku, zanim rozpoczną się prace na placu budowy. Dzięki temu powstają wybitne realizacje, które wzbogacają architektoniczną mapę Polski. Poniżej prezentujemy trzy przykłady obiektów, w których doskonale sprawdziły się rozwiązania firmy Reynaers Aluminium.

Varso 1 i 2 w Warszawie

Budynki Varso 1 i Varso 2 to część kompleksu biurowo-usługowego Varso Place, powstającego przy ulicy Chmielnej w centrum Warszawy. Stanowią one funkcjonalną i estetyczną całość z ponad 50-piętrową wieżą Varso Tower, którą zaprojektował zespół Foster + Partners. Za projekt Varso 1 i Varso 2 odpowiada pracownia HRA Architekci. To obiekty o szklanych fasadach wpuszczających maksimum światła dziennego. Mają one odpowiednio 19 i 21 kondygnacji i są połączone przeszklonym łącznikiem.

Dzięki rozwiązaniom Reynears Aluminium udało się zarówno zrealizować część projektu dotyczącą strefy komfortu, jak i wypracować estetyczną integrację. Dla kontrastu z obłożoną kamieniem fasadą podium wyższe części budynku są pokryte przykuwającą uwagę szklaną ścianą osłonową, wizualnie dopasowaną do sąsiedniego wieżowca. Ten element fasady został opracowany z wykorzystaniem rozwiązania pn. Concept Wall 50 firmy Reynaers Aluminium, systemu strukturalnie przeszklonych ściany i dachu, który wykorzystuje innowacyjne mocowanie w postaci zacisków i płytek dociskowych (aby rozłożyć ciężar i podparcia ściany osłonowej w dwóch płaszczyznach). Jego zastosowanie pozwala na uzyskanie nowoczesnego i opływowego wyglądu budynków poprzez wyeliminowanie grubych i ciężkich szyb oraz zintegrowanie i ukrycie elementów konstrukcyjnych.

Poza estetyczną swobodą twórczą CW 50 optymalizuje również wydajność energetyczną poprzez regulację termiczną. Rozwiązanie to zostało połączone z systemem Masterline 8 firmy Reynaers Aluminium, aby uwzględnić w projekcie funkcje izolacji i wentylacji z maksymalizacją szczelności powietrznej/wodnej/wiatrowej oraz zapewnić mniejsze straty energii w całym okresie eksploatacji budynków.

Główną ideą projektu jest przywrócenie należytej rangi zachodniej części ulicy Chmielnej i nadanie miastotwórczej roli zespołowi Varso Place. Parter został otwarty dla wszystkich – na tym poziomie zaplanowano ciąg wewnętrznych ogólnodostępnych dziedzińców. Nad jednym z nich, od strony zachodniej, znalazł się spektakularny świetlik ze szkła i aluminium. Podobnie jak fasady, został on skonstruowany w oparciu o systemy Reynaers Aluminium. Efektywność energetyczna budynków Varso 1 i Varso 2, w połączeniu z dbałością o komfort i zdrowie użytkowników, przełożyła się na najwyższe z możliwych oceny: „Outstanding” w certyfikacji BREEAM oraz WELL Core&Shell na poziomie „Gold”.

W budynkach Varso 1 i 2 zastosowano systemy: system okienny MasterLine 8, ściana osłonowa CW 50-HI Reynaers Aluminium. Producenci ślusarki aluminiowej: Aluprojekt (Varso 1), Widok (Varso 2) .


Biurowiec The Nest w Warszawie

The Nest stoi na skrzyżowaniu ulic Pięknej i Koszykowej, tuż przy placu Konstytucji, w pobliżu XVIII-wiecznej Osi Stanisławowskiej. W trakcie fazy projektowej Stołeczny Konserwator Zabytków określił, że bryła nowego biurowca w tej historycznej lokalizacji powinna być maksymalnie lekka optycznie i przeszklona. Kształt działki, szerokiej w najwęższym miejscu jedynie na 3 metry, mocno zdeterminował formę budynku.

Rozmowy z Biurem Stołecznego Konserwatora Zabytków doprowadziły do propozycji nadwieszenia konstrukcji nad otaczającymi ulicami. Takie rozwiązanie dawało możliwość zwiększenia powierzchni użytkowej i jednocześnie było stylistycznym nawiązaniem do otaczających biurowiec kamienic z wnękami i balkonami. Ograniczenia związane z istniejącą infrastrukturą spowodowały, że frontową ścianę budynku trzeba było na parterze dodatkowo przesunąć o 6 metrów od skrzyżowania, dlatego front The Nest jest wysunięty nie o 1,5 metra, jak pierwotnie zakładano, a o 7,5.

Przeszklone nadwieszenia podzielone są na trzy kompozycyjne segmenty. Jako konstrukcję ściany osłonowej architekci wybrali system CW 50-HI Reynaers Aluminium (w budynku zastosowano także rozwiązania okienne CW 50-HI oraz system drzwi przesuwnych CP 155).

Ograniczenia stały się ostatecznie siłą projektu. Biurowiec przy ulicy Pięknej 49 to dynamiczna, nowoczesna i lekka bryła, perfekcyjnie dopasowana do objętego ochroną konserwatorską otoczenia.

Siedziba Pivexin Technology

Zaprojektowany przez pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology jest spójny i prosty, choć jednocześnie efektownie łączący różne funkcje i skale. Kluczowa w nim pozostaje wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy elementami przeszklonymi i pełnymi.

W obiekcie uwzględniono różne funkcje, wynikające ze zróżnicowanej aktywności przedsiębiorstwa. Części biurowa i magazynowa odgrywają zupełnie inne role, jednak ze względu na specyfikę firmy konieczne było ich ścisłe połączenie. Architektoniczne rozwiązania sprawiają, że całość tworzy jedną funkcjonalną bryłę.

Fasada jest czarna w obu częściach obiektu, ale dwie sekcje – mimo jednolitego koloru – różnią się wizualnie. Biurowa jest mocno przeszklona, otwarta i tak zaprojektowana, żeby stworzyć wrażenie trójwymiarowości. Pionowe pilastry oraz poziome gzymsy podkreślają reprezentacyjny charakter frontu budynku. Dla kontrastu elewacja części przemysłowej jest bardziej zamknięta, prosta i skromna, by wyeksponować industrialne oblicze i funkcję tej sekcji obiektu.

W projekcie wnętrz zastosowano indywidualne rozwiązania, konsultowane z ekspertami Reynaers Aluminium. Najbardziej widoczną innowacją jest wykorzystanie systemu CI45 bez pionowych profili. Ich eliminację umożliwia instalacja wypełnień z obu stron. W przypadku kilku trudno dostępnych miejsc okazało się to niezbędne do kompleksowej realizacji obiektu.

Wybrane systemy fasadowe zapewniły nie tylko maksymalny dostęp naturalnego światła do wnętrz, lecz także przekroczyły stawiane im projektowo wymagania. Dla większości fasad słupowo-ryglowych udało się uzyskać parametr Ucw=0,6 W/m2K przy zastosowaniu szyb Ug=0,5 W/m2K.

Siedziba Pivexin Technology, spójna dzięki wyrazistej fasadzie, jest przykładem holistycznego podejścia do wyzwania projektowego. Architekci połączyli dwa obiekty o różnych zadaniach i odmiennych wymaganiach oraz stworzyli złożony organizm o funkcjonalnym i spójnym designie.

 

TAGI

Warto przeczytać

Brak powiązanych artykułów.